На днешния ден (30 май) през 2000-та година беше направена първата инсталация на „Омекс® 2000“ при клиент  – „Хюндай Хеви индъстрийз“. Продуктът беше създаден за има-няма 8 месеца от двама програмисти, с дейното участие на управителите на ОмегаСофт, и на основата на изчислителния механизъм, създаден от тях тримата през предните години. Като програмисти, двамата с Руслан почти нямахме опит с бази от данни, а аз не бях работил преди това с Delphi – средата, в която се пише програмния код.

Инсталацията при клиента не мина лесно и на моменти постави пред мен сериозни предизвикателства, но „Хюндай Хеви“ продължават да са наши клиенти 🙂

Скоро към екипа се присъединиха и други програмисти, сред които Влади, като направихме инсталации и при други клиенти. През следващата година Руслан напусна, за да развива свой бизнес, а развитието на продукта продължи с пускане на няколко нови версии.

Така лека-полека се стигна до това, че „Омекс® 2000“ стана основният продукт, с който фирмата е на пазара – благодарение на труда на колегите, които работеха, за да се поддържа той при клиентите, да се продава, и не на последно място – на активното участие на управителите.

През тези 20 години преминахме през различни промени в използваните компоненти и технологии. Имаше трудни периоди, като известно време с Влади бяхме отново само двама програмисти в екипа. Това не попречи да запазим творческия си дух и да продължим успешното развитие, а не след дълго към нас се присъедини Емо. Своя принос от няколко години дават Ванко (за втори път) и Радо, както и колегите от тестовия екип и тези, с които работим по разработването на уеб-модулите.

Така стигнахме до днес, когато всички работим с „Омекс® 2000“, поддържаме го, продаваме го и го развиваме.

Благодаря ви, че направихте възможно това да се случи!

Автор: Нико Пехливанов